Antalya ili Manavgat ilçesi sınırları içerisinde bulunan Zindan Kalesi, M.S. 1. yüzyılda Erken Roma Döneminde Manavgat (Melas) Nehri yakınlarına inşa edilmiştir. Manavgat’ın merkezinden geçen ve antik dönemdeki adı Melas olan Manavgat Nehri’nin geçmekte olduğu Eski Hisar mahallesi batı kıyısında bulunan Zindan Kalesi; kule, sur duvarları ve mezarlıktan oluşmaktadır. Manavgat Halkı tarafından Hisar Kalesi olarak bilinen yapı bulunduğu mahalleye adını vermiştir.
Zindan Kalesi, Roma İmparatorluk Çağında Pamfilya’nın en büyük akarsularından olan Manavgat (Melas) Nehri üzerinde yapılan her türlü taşımacılığın emniyetini sağlamak, ticari veya askeri faaliyetleri kontrol altında tutmak amacı ile yapılmıştır. Manavgat (Melas) Nehrinden yaklaşık 10 m. yüksekliğinde olan kulenin batı duvarı tamamen yıkık durumdadır.
Zindan Kalesi, T.C. Antalya Manavgat Belediyesinin Irmak Kenarı yenileme projesi kapsamında yapılan çevre düzenleme ve temizleme çalışmaları sonucunda tekrar gün yüzüne çıkartılmıştır. Manavgat ilçe merkezinde kendisini unutturan Zindan Kalesi, Manavgat (Melas) Nehri ile görsel bir bütünlük oluşturmakta ve antik çağda Manavgat (Melas) Nehri’nin önemini ortaya çıkartmaktadır.
Adres:
Eski Hisar, Manavgat/Antalya
Koordinatlar:
36.77839, 31.4467
Fotoğraflar:
Zindan Kalesi üzerinden ırmak kenarının manzarası.
Zindan Kalesi önden görünüm.
Yakın detay.
Irmak kenarından Kale’nin görünümü.
Zindan Kalesi duvar detayları.
Koruma altına alınan pencereden Manavgat Nehri’nin görünümü.
Zindan Kalesi duvar detayları.
Zindan Kalesi önünde duran Mustafa Kemal Atatürk’ün imzası.